Van piekeren naar vertrouwen: Van hoofd naar buik

 “Ik voel me op momenten wel rustig, maar ik heb vaak zo’n vol hoofd”.

Ken jij dit ook? Dat je niet echt tot rust kunt komen? Dat je makkelijk gaat piekeren? In plaats van overal een oplossing voor te willen bedenken is het juist nodig dat je veel meer veiligheid binnen jezelf gaat ervaren. Los van omgeving en omgevingsfactoren. Ik geef je hieronder een praktische oefening die snel “peace of mind” brengt.

WAAROM EEN VOL HOOFD?

Als je een vol hoofd ervaart dan gaat dat vaak over alles onder controle willen houden. Bang zijn voor wat er mis kan gaan. Dat heeft dus weer te maken met wanneer je jezelf veilig voelt. Aan welke omgevingsvoorwaarden moet allemaal zijn voldaan voordat je jezelf veilig voelt?

Dit kan maken dat je heel erg op de buitenwereld gericht raakt. En op omgevingsfactoren. Hier kun je (veel) meer dan een dagtaak aan hebben. En het bijzondere is: Voel je je dan even veilig, dan is die veiligheid vaak weer weg als er iets in je omgeving verandert.

Onzekerheid of je arbeidscontract wel wordt verlengd, onenigheid met je vriend(in), je hebt het idee dat je niet meer wordt gewaardeerd, de zorg voor je kinderen, enz. Dit maakt dat je gaat piekeren. En ja, daar ben je weer: “in je hoofd”, in je denken.

HOE JE HOOFD LEEG TE MAKEN.

Om uit je denken en piekeren te komen helpt het als je gaat aarden. Ik heb dit al vaker benoemd en beschreven. Jouw veiligheid zetelt in je buik. In je verticale lijn. Kun je in het hier en nu meer contact maken met de aarde. Loslaten en diep ademen naar je buik (ipv de hoge “stress-ademhaling”).

Juist door te aarden, contact te maken met de grond onder je voeten, kun je veel loslaten.

Zie het als een soort van bliksemafleider. Alle informatie en energie die naar je toe komt laat je gelijk de aarde in stromen. Zodat jij veel meer kunt voelen wie en wat je in wezen bent. Zónder dat je al die energie vanuit omgeving zelf dient te processen.

DE RUST BINNEN JEZELF ERVAREN

Dit gaat over innerlijke rust. Die zul je niet vinden als je jezelf laat meeslepen door omgeving en gebeurtenissen in omgeving.

De rust dien je te vinden in jezelf. In de wetenschap dat je al helemaal goed bent. Precies zoals je bent. En dat je daarin mag rusten en ontspannen. Dat je veiligheid kunt vinden en ervaren in jezelf, in plaats van dat je continu uitreikt naar omgeving.

Wellicht komt er nu een stemmetje in je op wat zegt “ja maar dan moet ik eerst nog wel deze eigenschap of deze omgevingsfactor veranderen”. Nee hoor, niet nodig. Je bent NU al goed. Ook met alles wat er om je heen gebeurt. Kun je daarin ontspannen?

OEFENING: DIEP ADEMEN EN LOSLATEN

Op mijn site vind je verschillende gratis meditaties. Ook een aardingsmeditatie. Maar ik geef je hier nu een nog snellere oefening. Die je slechts zo’n 5 minuten kost.

Ga comfortabel op een stoel zitten. Leg je handen op je onderbuik, tussen je navel en je schaambeen. Sluit je ogen. Adem in door met je buik je handen weg te duwen. Adem vijf seconden rustig in. Adem vervolgens weer 5 seconden rustig uit. Blijf dit herhalen.

Terwijl je zo ademt stel je eens voor dat je onder een heldere verfrissende douche staat die alle spanning uit je lijf spoelt. Deze spanning stroomt via je gronding (een denkbeeldige afvoer) de aarde in. Laat los.

Blijf ademen en stel je voor dat je op iedere uitademing de spanning de aarde in ziet stromen. Het helpt als je je kaak los laat hangen. Adem rustig in, en adem rustig uit en laat op deze uitademing telkens weer spanning de aarde in stromen.

Het kan helpen als je jezelf helemaal als één prachtige kleur ziet, een kleur waar je je goed bij voelt. En onder deze denkbeeldige douche zie je alle spanning als andere kleuren die je uit je lichaam spoelt, de aarde in.

Als je dit een paar minuten gedaan hebt stel je dan voor dat je stuitje stevig verbonden is met de aarde. En dat je blijvend alles kunt loslaten via deze energetische verbinding.

Haal nog een keer krachtig diep adem en rek je uit. En hoe voel je je nu? De kans is groot dat je veel meer je buik en lichaam ervaart. Dat je hoofd wat leger is. Geniet er van!

Wil je door mij persoonlijk gecoacht worden naar werkelijke Vrijheid en Bewust ZIJN, doe dan mee met de nieuwe training Helder BewustZijn

Je komt hierin los van je beperkende gedachten en overtuigingen en geeft ruimte aan wie jij in wezen bent. Vervolgens kun je deze helderheid en dit bewustzijn ook naar anderen brengen.

Hans van den Boomen
Essentiecoaching

Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *