Starten van je eigen praktijk/bedrijf, wat houdt je tegen?

In de coachtrajecten die ik doe wil ongeveer de helft van de mensen een eigen praktijk of eigen bedrijf starten. De één is daar succesvol in. De ander minder, of niet. In deze blog wil ik je graag wat overwegingen meegeven (vanuit het gezichtspunt van energiewerk) die je helpen om succesvol te zijn.

IN WEZEN IS ALLES MOGELIJK

Mijn geloof is dat in wezen alles mogelijk is. Maar wat maakt dan dat de een snel een bloeiende praktijk activiteit realiseert, en de ander niet? Mijn ervaring is dat de grootste belemmeringen vaak door mensen zelf worden opgeworpen. Als ik doorvraag naar iemands passie dan hoor ik vaak “Het liefst zou ik als coach in (…methode) werken, maar ja, daar kun je niet van leven”, of “daar zijn er al zo veel van”.

En meteen zie ik dan iemand zèlf belemmeringen opwerpen waarom het niet mogelijk dan wel levensvatbaar zou kunnen zijn. Het vervelende (maar tegelijk het mooie) is dat wat iemand gelooft een erg sterke rol speelt. In wezen wil het onderbewuste bevestiging zien van wat er wordt geloofd.

JE OVERTUIGINGEN ZIJN BEPALEND

Wat ik hier wil zeggen is dat overtuigingen heel bepalend zijn in het neerzetten van energie, het creëren. Beide personen krijgen gelijk. De persoon die gelooft er een volwaardig inkomen uit te kunnen halen, en de persoon die er niet in gelooft. En dat “geloven” is geen trucje of een foefje. Je kunt nog zoveel affirmeren en zeggen dat het gaat lukken, het gaat er echter veel meer om wat je “wezenlijk” gelooft. Wat je onderbewuste je vertelt.

WAT ZIJN JOUW OVERTUIGINGEN?

Het is van belang dat je dingen onder ogen ziet: Je (onbewuste) overtuigingen. Om een paar voorbeelden te geven: “ik ben lang niet zo goed als al die anderen die dit werk doen”, “geld verdienen met het helpen van mensen is niet ethisch”, “als ik zichtbaar wordt is mijn kans op afwijzing veel groter” of “ik ben dit niet waard”. En zo zijn er talloze te verzinnen.

WAT IS ‘WAAR’ VOOR JOU

Of deze overtuigingen waar zijn of niet, daar kan ik niets over zeggen. Dat bepaal je namelijk voor jezelf. Als je er (onbewust) voor hebt gekozen één of meer van deze overtuigingen te geloven/in eigendom te nemen, dan zul je hier naar leven. Als dit in conflict is met het verlangen wat je verkondigt, wordt het erg moeilijk om dit verlangen te realiseren.

Dan is het nodig eerlijk bij jezelf te onderzoeken welke (onbewuste) overtuigingen je met je meedraagt, en te kijken of deze nog langer waar zijn voor jezelf. En zo niet, deze overtuigingen gaan loslaten.

Dat kan op veel manieren, in een meditatie of visualisatie. Met mildheid naar jezelf. Er was namelijk ooit een reden om deze overtuiging aan te nemen. In een persoonlijke Reading krijgen we heel snel helder wat jou wezenlijk belemmert, en wat jou nu verder helpt om vanuit vrijheid te creëren.

WAT JE WÉRKELIJK WILT

Maar het kan dus ook zo zijn dat je je overtuigingen niet los wilt laten. Dat je namelijk gaat zien dat je verlangen wat je verkondigt niet echt van jou is. Dat je overtuigingen je helder maken dat je eigenlijk helemaal niet wilt wat je zei te willen. Dat dat bijvoorbeeld veel meer een verlangen van je omgeving is. Dat men trots op je is als je dat realiseert, of dat je aanzien geniet in bijvoorbeeld je familie of vrienden en kennissenkring. Je hiervan bewust worden is ook winst. Het brengt je dichter bij jezelf, en wat je wèrkelijk wilt.

JE KUNT ELKE DAG WEER KIEZEN

Beide conclusies zijn legitiem. Humor en mildheid naar jezelf zijn hierbij erg handig. Het heeft geen enkele zin jezelf op de kop te gaan zitten dat je het niet goed hebt gedaan. Je bent een lerend wezen wat elke dag en elk moment weer de vrije keuze heeft om een andere/nieuwe manier uit te proberen. Het is het leukst om hier gewoon spelenderwijs van te genieten. Vallen en opstaan, je doel helder voor ogen houden, en bewust zijn of je overtuigingen nog congruent zijn met je doel.

JE BENT HET WAARD!

En om dan toch maar iets van mijn persoonlijke mening te geven: ík vind dat je het waard bent om te leven van iets waar je veel passie aan beleeft! De belangrijkste stap begint echter diep in je-Zelf: Wie ben jij in wezen, wat is je verlangen, en geloof je oprecht dat je het waard bent?

Wil je helderheid in je (onbewuste) processen? Ik realiseer hier snelle resultaten in. Coachtrajecten worden zelfs vaak vergoed door (ex-)werkgevers. Vraag HIER een gratis kennismaking aan.

Hans van den Boomen
www.EssentieCoaching.nl

Deel dit via:

comments title

  1. Dag Hans,

    Een goed verhaal. Als ik naar mijzelf kijk is de praktijk toch weerbarstiger. In 2008 een eigen praktijk begonnen en heel veel geleerd en een fantastisch persoonlijk proces doorgemaakt maar van een bloeiende praktijk is geen sprake. Ik zit al een aantal jaren op randje bijstandsniveau, mijn relatie is niet meer en het geloof in dat er toch meer geld in het laatje gaat komen in behoorlijk tanende.
    kun je hier iets mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *