“Als ik nu maar eens wist wat ik écht wil!”

Dit is iets wat ik regelmatig hoor tijdens (loopbaan)coaching. Iemand wil iets anders, maar weet niet wát. In ieder geval dat hij/zij niet verder wil met hetgeen men nu doet. Men heeft graag het gouden idee, wat innerlijke rust geeft, en waarmee alles weer helemaal duidelijk is. “Als ik nu eerst maar eens zou weten wat ik écht wil. Dán kom ik in beweging en ga ik daarvoor actie ondernemen!” Door dit zo te stellen, loop je natuurlijk het risico nooit in beweging te komen. Omdat je nog steeds zegt niet te weten wat je wilt. 

Onzekerheid over de toekomst

Hieronder speelt echter iets anders: Moeite hebben met de onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen. Graag “vanuit het hoofd” weten waar je je op dient te richten, en vervolgens aan dit concrete idee/beeld een houvast hebben. Oftewel, je voelt je in het hier en nu niet helemaal gelukkig, maar vindt het ook eng om iets nieuws aan te gaan. Je wilt zekerheid dat het de juiste keuze is. Een heldere en duidelijke toekomstvisie. Maar hoe “kloppend” is deze toekomstvisie dan? Is deze “bedacht”? Opgelegd? Door anderen benoemd (“jij bent echt een…”)? Óf is het iets wat met een wèrkelijk WETEN (vanuit je totale zijn) te maken heeft?

Waar voel jij je goed bij

Voor mij werkt het namelijk andersom. Oftewel: Laat het verlangen naar een exacte invulling van de toekomst los. Ben allereerst helemaal aanwezig in het hier en nu en doe. Doe in het hier en nu eenvoudige, schijnbaar kleine, dingen die je leuk vindt! Waar je je goed bij voelt. Daarvoor is het nodig dat je in een goed contact bent met je lichaam Je lichaam is een perfecte ontvanger en als je daar goed naar luistert geeft het je heel vaak aan of het “klopt” wat je op dat moment doet. En ook of je nog “in je stroom” zit. De training “Intuïtie, Energie en BewustZijn” helpt je hier enorm bij. Je komt in een aangenaam en afgestemd contact met je lichaam, en daarmee met je-Zelf.

“Voelen brengt je dichterbij de waarheid over wie je bent dan denken” 

Van hoofd naar lichaam

Hoe meer je in contact bent met (de signalen van) je lichaam, hoe beter je aanvoelt welke activiteiten kloppen voor jou. Soms is dit moeilijk om te horen/accepteren. Dat het antwoord niet “vanuit het hoofd” komt, maar veel meer vanuit het lichaam. “Maar als ik nu eerst maar eens WEET wat ik ga doen. Dan weet ik waar ik me op kan richten.” Of soms ook alsof het antwoord van buiten komt: “Waarom ben ik hier op aarde, wat is mijn levensmissie/doel?” Dit klinkt alsof het buiten je ligt. Maar hoe zou het zijn als het bínnen je ligt? Als jij nu eens zelf bepaalt waarom je hier bent? En dat je dit kunt voelen en ervaren door aanwezig te zijn in je lijf?

“In werkelijkheid is ‘de zin van het bestaan’ niet iets wat je vindt maar wat je creëert.” 

Het heeft dus vaak te maken met veel meer contact maken met je lichaam. In het hier en nu zijn. Ervaren en voelen wat je fijn vindt, en wat je niet fijn vindt. Zo brengt je lichaam je steeds meer bij dat waar jij je goed bij VOELT. En niet bij iets wat je eens bedacht hebt, zónder in te voelen hoe dat zou zijn. En nóg dichter bij de eerste stap: Ga dus écht dingen doen die je leuk vindt. En doe het vandaag al! En morgen. En overmorgen…

“Soms stap ik in de valkuil van te doen wat ik denk dat ik zou moeten doen, in plaats van wat ik wil doen.”

Doe wat je werkelijk leuk vindt

Dingen gaan doen die je leuk vindt omdat het je snel duidelijk moet maken wat voor werk je wilt gaan doen levert niets op. Je blijft dan in je oude mantra (en waarschijnlijk in je hoofd) hangen: “Ik moet zo snel mogelijk weten wat ik ga doen”. Je bent dan niet werkelijk aanwezig in het hier en nu. Met écht dingen gaan doen die je leuk vindt bedoel ik hier: Spelen! Waar geniet je van? Een terrasje? Met vriend(inn)en afspreken? Een wandeling in de natuur? Naar de sauna? Sporten? Fietsen? Tuinieren? Creatief bezig zijn, zoals schilderen, boetseren, beeldhouwen? Zingen? Dansen? Waar geniet jij nog echt van? Geef dat dan aan jezelf! Je lichaam wordt er blij van, jíj wordt er blij van, en dat was toch oorspronkelijk waar het je om ging? Gun je jezelf die momenten? En gun je jezelf hiervoor de tijd? Stel de behoefte aan het snelle antwoord eens even uit. De paradox hierbij is dat het antwoord dan wellicht sneller komt dan je “denkt”.

“Waarom voortdurend met diepe gedachten bezig zijn, als jouw ziel veel liever met andere kinderen in de zandbak zou spelen?”

Hoe deze aanpak tot aangename resultaten kan leiden zal ik toelichten in m’n volgende blog. Met daarbij wat voorbeelden uit m’n praktijk waarbij mensen door veel meer in het hier en nu te ZIJN èn zichtbaar te zijn, onverwachts dingen op hun pad kregen waar ze erg veel plezier aan beleefden. En dat men uiteindelijk (soms al heel snel) iets totaal anders ging doen dan men “gedacht” had. Maar je kunt er natuurlijk nú zelf al voor kiezen om te ervaren hoe deze aanpak werkt. Doe mee met de training “Intuïtie, Energie en BewustZijn” waarin je ruimte maakt met je kern, en met dát wat je wérkelijk beweegt. Of maak een afspraak voor een readingsessie, en je krijgt heel snel helder wat jóu op dit moment verder helpt (deze sessies worden vaak vergoed door werkgevers).

Hans van den Boomen
Essentiecoaching.nl

Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *