Realiseer je verlangen met een Visionboard – Deel 3

In de eerste twee delen over het Visionboard (VB) heb ik verteld wat een VB is, waarvoor je het gebruikt, en hoe je er een maakt. In dit laatste deel vertel ik je hoe je jouw VB effectief kunt gebruiken.

Hoe je Visionboard te gebruiken

Door het maken van je eigen VB heb je in wezen de helft van het “werk” al gedaan. Je hebt een statement gemaakt over hoe jij verlangt dat je leven zich vormt. Dit is dus een erkenning van jezelf én je verlangens. Hoe kun je het nu verder gebruiken? Idee achter het visionboard is
dat je je verbindt met het gevoel wat je hebt als deze doelen bewaarheid zijn geworden. Helder? Oftewel: Hoe voel je jezelf als je verlangens (op het VB) gerealiseerd zijn? Dit is vaak de grootste oefening. Jezelf al helemaal goed voelen over het bereikte resultaat (terwijl het zich wellicht nog niet gemanisfesteerd heeft). Dat is in wezen ook de kracht van het werken met een visionboard. Dat je “jezelf goed voelen” niet meer afhankelijk maakt van wat er werkelijk gerealiseerd is.

Visionboard 7

Paradox

En dat is dus gelijk de paradox: Je verlangt naar zaken/situaties/ervaringen, omdat je verwacht dat je jezelf daardoor beter gaat voelen. Als je jezelf al op voorhand goed gaat voelen (alsof je het al bereikt hebt), komt het veel makkelijker naar je toe. Maar waarom zou het nog naar je toe dienen te komen als je jezelf toch al goed voelt? Het komt dus makkelijker naar je toe, terwijl je er juist minder afhankelijk van geworden bent. In mijn eigen beeld is dat juist de kracht van het werken met een VB: je wordt voor je geluk en welbevinden veel minder afhankelijk van het wel of niet realiseren van je creaties op je VB. Je gaat ervaren dat je je ook nú al zo kunt voelen. Bijzonder is dat.

Praktische toepassing van je Visionboard

Nu je weet wat de achterliggende gedachte is, hieronder wat praktische tips:

 • visionboardJe kunt je VB ophangen op een zichtbare plek waar je vaak bent. Dit kan zijn op je werkplek, of een plek thuis waar je vaak bent. Bijvoorbeeld je slaapkamer, je werkkamer, en ja, ook het toilet, of naast de badkamerspiegel. Telkens als je oog er op valt verbind je even met het gevoel van het resultaat. Dat kan heel kort zijn, maar uiteraard ook wat langer. Voel jezelf alsof dat prachtige leven al gerealiseerd is. Voor sommigen vraagt dat wel even wat oefening.
 • Mijn favoriete vorm is bij (of onder) het hoofdeinde van je bed. Iedere avond voordat je gaat slapen pak je je VB en droom of mijmer je even weg bij de beelden op je VB. Hetzelfde doe je in de ochtend. Je laat de wekker een paar minuutjes eerder afgaan en neemt je VB. Vanuit ontspanning ga je jezelf verbinden met het gevoel wat de beelden bij je oproepen. Je gaat in het gevoel alsof de beelden al realiteit zijn. Geniet ervan. Geniet van het leven wat je ziet op de afbeeldingen, stroom de energie door je lijf.
 • Als je mediteert op wat voor manier dan ook: laat je VB of de beelden daarop een onderdeel zijn van je meditatie. Het gaat om het stromen van dankbaarheid dat al dit moois in je leven is (ook al zie je het wellicht nog niet in de fysieke wereld).
 • Als je dit vaker gedaan hebt kan het goed zijn dat je die beelden oproept zónder het kijken naar je VB. Het daadwerkelijk kijken naar je VB is op een gegeven moment niets anders dan een reminder.
 • Pas je VB ook regelmatig aan. Zo zijn er dingen die realiteit geworden zijn, maar ook groeiend inzicht kan veel veranderen in je verlangens, in de zaken die jij belangrijk vindt. Waardoor je andere beelden op je VB kunt plaatsen.

Deel je je Visionboard met anderen?

Deze vraag krijg ik vaker. En iedere auteur heeft daar weer een andere visie op. Mijn idee is om selectief te zijn met wie je deelt over je VB en ook wie je het laat zien. Als je het wilt delen, deel het dan met mensen of in een omgeving waarin je gesteund wordt in jouw verlangens. Als dit niet het geval is kan het namelijk gebeuren dat je terecht komt in het ‘verantwoorden’ van je VB. Anderen plaatsen er hun eigen oordeel en/of kleuring op: “Dit kan toch niet in jouw situatie”, of: “Dan zul je toch eerst moeten verhuizen”, of: “Als je dit nog niet gelukt is, waarom zou het nu dan wèl lukken?”, enz. Dit is allemaal niets anders dan inbreng van de (levens)visie van de ander. Daar hoef je helemaal niets mee, maar dat gebeurt vaak wel. Waardoor je energie gaat steken in het uitleggen/verantwoorden/afzetten tegen, enz. Je gaat je energie dan in verkeerde zaken steken. De energie lekt weg van je creatie. Veel effectiever is om het in jouw geloof te steken dat het gerealiseerd wordt.

Geluk is recht voor je neus

Visionboard 8Er is een Chinees spreekwoord dat zegt: “Geluk is precies recht voor je neus.” We hoeven niets te bereiken om gelukkig te zijn. Vaak
denken we dat we “spullen” of specifieke gebeurtenissen nodig hebben om gelukkig te zijn: Geld, een goede baan, een wereldreis, familie die zich anders gedraagt, er zelf anders uitzien, enz. Maar zoals je nu weet werkt het andersom. Wanneer we gelukkig zijn, gaan zaken “beter” werken. En ontstaat er daadwerkelijk ruimte voor je creaties. Wanneer je iets verlangt is het beste wat je kunt doen, jezelf nú goed voelen, en waarderen dat je verlangens bewaarheid mogen worden, en niet dit “goed voelen” uitstellen totdat “dat specifieke ene” in je leven is gekomen. Daarmee is het dus een keuze die enkel jij zélf kunt maken.

Wat is jouw ervaring?

Heb je inmiddels je eigen visionboard gemaakt? En heb je dit dan gedeeld met anderen? Wat is jouw ervaring daarmee? Deel het hieronder. Dit kan weer een inspiratie zijn voor anderen. Ik hoor graag van je!

Hans van den Boomen
Essentiecoaching.nl
Twitter: Essentiecoach
Facebook: Essentiecoaching

Deel dit via:

comments title

 1. Dag Hans, heel waardevol je informatie over het visionboard. Ik heb er al eens een gemaakt maar ga het zeker weer doen.
  Voor jou ook een heel mooi, gezond, inspirerend en fijn 2017! Dat veel verlangens werkelijkheid mogen worden!

  Groetjes, Gerry

 2. Ik heb er 1gemaakt al een paar maand geleden en heb hem tegen over mijn bed op gehangen dus als ik ga slapenzie ik het en als ik wakker word ook als ik er naar kijk voel ik mij gelukkig en ik ervär dat ik veel dingen al heb
  Gr jacquelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *