Realiseer je verlangen met een Visionboard – Deel 2

In deel 1 van deze serie heb ik verteld wat een visionboard (VB) is, en waarvoor je het kunt gebruiken. In dit artikel geef ik een handleiding hoe je een voor jóu kloppend VB kunt maken. Hierbij haal ik graag Vincent van Goch aan: “Ik droom mijn beeld, dan schilder ik mijn droom.”

Hoe je een visionboard maakt

Je kunt een visionboard maken op je pc/laptop of op papier/karton. Persoonlijk kies ik voor het laatste. Hiermee heb je namelijk een tastbare versie. Deze kartonnen collage kun je vervolgens namelijk op een heleboel plekken plaatsen en gebruiken.

1. Ontspan en mediteer

Ga volledig in ontspanning en doe een meditatie over je droomleven. Ben hierbij grenzeloos. Wat maakt je blij, wanneer voel je jezelf goed? Wat doe je allemaal, met wie ben je, waar ben je, enz. Neem deze beelden mee uit je meditatie, of schrijf ze op. (Als je hulp wilt bij deze meditatie, doe dan de gratis meditatie op m’n site: Visualisatie van je droomwerk/-baan).

2. Verzamel beelden

Ga vanuit dit gevoel op zoek naar de beelden/plaatjes. Je kunt hiervoor door tijdschriften bladeren en de kloppende beelden uitknippen. Verzamel veel. Je kunt vóórdat je ze opplakt altijd nog selecteren. Zelf werk ik niet met tijdschriften, maar zoek ik via “afbeeldingen” van Google. Je krijgt dan duizenden afbeeldingen gepresenteerd over jouw thema. Stel jouw verlangen is dat je met je partner over een strand met zonsondergang loopt. Je typt dan bij Google Afbeeldingen Zoeken in: “couple beach sunset”. Je krijgt dan duizenden afbeeldingen. Als daar niets bijzit! Probeer maar eens.

Visionboard 2

Ik vind dit het grote voordeel om op deze manier naar afbeeldingen te zoeken. Doordat er zóveel afbeeldingen zijn, vind je veel makkelijker een afbeelding waar je ècht iets mee hebt, waar je op resoneert. Doe dit zoeken voor ieder thema waarover je droomt, waar je naar verlangt, ieder thema wat je op je VB wilt hebben.

3. Start je creatie op papier

Als je met schaar en tijdschriften werkt: verzamel alle afbeeldingen. Via Google zoeken: print alle afbeeldingen, of sla ze op op je pc in een aparte map, maak een selectie, en print ze dan. Plak centraal op je karton het meest belangrijke thema voor je. Als dit bijvoorbeeld je huis of woonplek is, dan plak je dat hier, zijn het je kinderen, dan plak je dat hier, enz. Plaats vervolgens op intuïtie alle overige afbeeldingen er om heen. Maak er een mooie collage van. En geniet er van. Het gaat over JOUW leven!

4. Ben creatiefVisionboard 1

Gebruik daarnaast je eigen creativiteit/inspiratie om het helemaal van jou te maken. Soms schilderen mensen erbij, of plakken/schrijven er woorden bij, of gebruiken nog andere materialen. Voel je hierin vrij. Wederom: het is JOUW creatie. Laat dat dan ook zichtbaar zijn in je Visionboard.

5. Blijf afgestemd

Blijf tijdens het maken ook afgestemd op je visualisatie. Is wat je opplakt ook ècht zoals jij het verlangt? Oftewel: resoneer je op de beelden? Zo kan het best voorkomen dat je toch weer een afbeelding wijzigt of dat je na enige tijd sommige afbeeldingen laat verdwijnen onder een nieuw, beter kloppend beeld.

Aandachtspunten

 • Plaats géén beelden op je VB waar je juist vanaf wilt. Die een negatieve associatie bij je oproepen. Maar plaats beelden die je juist wèl gerealiseerd wil hebben. Dit is iets wat ik toch nog wel eens zie gebeuren. Een klant bij Essentiecoaching had een afbeelding van een korset op haar VB geplakt. Toen ik daarnaar vroeg zei ze dat het haar herinnerde aan het strakke keurslijf waar ze in zat en waar ze dus helemaal uit wilde breken. Deze afbeelding hoort niet op een VB. Ik vroeg haar wat ze zou doen als ze uit dat korset gebroken zou zijn. Er kwam een helder antwoord, onder anderen over hoe haar dagen/werk er uit zou zien. Díe afbeeldingen heeft ze toen vervolgens op haar VB geplakt. Oftewel vanuit vrijheid creëren. Binnen een maand had ze ander werk…(haar belangrijkste verlangen), met een financiële afkoopregeling bij haar vorige werkgever.
 • Blijf ook regelmatig toetsen/voelen of de afbeeldingen die je op je VB geplakt hebt nog congruent zijn met je wezenlijke verlangens. Hierover zal ik in het volgende artikel meer vertellen.
 • Er zijn ook websites waar je een VB online kunt maken. Zelf vind ik deze overbodig, en met name beperkend, omdat ze de beschikking hebben over een beperkt aantal afbeeldingen. Via Google is het aanbod veel groter.
 • Neem de tijd om je VB te maken. Het gaat over je toekomst, over jouw leven. Dus het is prima om daar tijd in te investeren. Tijdens het proces van het maken van je VB is het goed om het af en toe weg te leggen en een dag later weer verder te gaan. Je zult merken dat er juist ook tijdens het maken van je VB al veel (energetisch) in beweging komt.
 • De afbeeldingen bij dit artikel zijn VB’s van anderen. Je kunt ook bij Google afbeeldingen zoeken op ‘visionboard’. Je krijgt dan talloze voorbeelden. Je zult dan ook zien dat ieder zijn/haar eigen stijl heeft. Sommigen gebruiken veel woorden (bij mij persoonlijk werkt dat minder), en anderen voegen kleuren, verf en materialen toe.

En nu ga je er mee werken…

Zodra je VB gereed is kun je het voor je laten werken door het regelmatig te bekijken. Je kunt het hiervoor op een zichtbare plek in huis hangen. Of leg het naast je bed. Er zijn naast het plaatsen op een zichtbare plek nog veel meer methodes om er mee te werken. Hierover meer in het derde en laatste deel van deze serie over het VB. Voor nu wens ik je erg veel plezier met het maken van je eigen unieke VB. Stel het niet uit, begin er gewoon gelijk mee!

Wat is jouw ervaring?

Wat zijn jouw ervaringen met het maken van een visionboard? Ging het je makkelijk af of vond je het juist moeilijk om er mee te starten? Heb je wel eens snelle resultaten gehad door je wensen op een VB te plaatsen? Deel het hieronder. Dit kan weer een inspiratie zijn voor anderen. Ik hoor graag van je!

Hans van den Boomen
Essentiecoaching.nl
Twitter: Essentiecoach
Facebook: Essentiecoaching

Deel dit via:

comments title

 1. Leuk idee dat visionboard. Ik ga het maken. Schrijf nu vooral veel op middels beelden die ik krijg bij het mediteren maar zal me wel helpen om het datgene wat ik wil duidelijker te krijgen. Het komt op het juiste moment. Ben aan het bedenken hoe ik verder ga met werk en daarnaast mijn lessen/workshops.
  Hartelijke groet,
  Christel

 2. Het maken van een VB laat ineens alles leven. Het ordent zelfs je hoofd. Het heeft een plaats. Dat geeft weer ruimte om verder te creëeren. Het geeft enorm energie. Maar nog belangrijker….. je wordt enthousiast om te beginnen aan je droom. In mijn geval een nieuwe weg in werken, wonen en leven.

  Succes allemaal!

  Groet,
  Dick Sterk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.