Realiseer je verlangen met een Visionboard – Deel 1

Korte tijd geleden heb ik besloten weer eens een visionboard te maken voor mezelf. Ik gebruik het ook vaak in de coachtrajecten binnen Essentiecoaching. Maar waarom doe ik het zelf niet meer? Daarom maar weer eens een grote kartonnen plaat gesneden en daarop allemaal afbeeldingen geplaatst waar ik iets mee heb, die me “raken”.

Wat is een Visionboard

Een visionboard is een concretisering van je dromen in beelden op papier. Oftewel: hoe zie jij je ideale leven voor je. Wat doe je, waar ben je, hoe woon/leef je, met wie ben je, enz.

Ongegeneerd, zonder beperkingen, dromen over jouw “droomleven”, en een vertaling hiervan in beelden op een stuk karton/papier maken. Liefst op een groot papier/karton van minimaal A3 formaat. Liever nog groter dus. En niet “virtueel” enkel op je PC/laptop.

Je doet een statement

Zelf ben ik heel positief over het maken, en gebruiken van een visionboard (VB). Als ik nu mijn laatst gemaakte visionboard van een paar jaar geleden bekijk zie ik dat veel beelden realiteit geworden zijn. Heel bijzonder! Sommigen zijn zelfs al weer achterhaald, of ingehaald door nieuwe beelden en creaties.

Waarom ik positief ben over het werken met een VB, is dat je hiermee een statement maakt: “Zo ziet mijn droomleven eruit.” Kijk maar eens wat voor energie daar al allemaal tussen gaat zitten. Of wat voor oordeel daar op af komt. Wat wèl en niet zou “mogen”, en wat wel of niet “realiseerbaar” zou zijn.

Met een VB ga je daar aan voorbij. Je zet een concreet beeld neer van je droom. Dat op zich is al een flinke stap. Wil je via een geleide meditatie meer beeld krijgen van je droomleven, doe dan de Gratis meditatie “Je toekomstige werk en leven” op deze site (deze is uiteraard niet enkel voor werk te gebruiken).

Verbinden met je beelden

Volgende stap die je dan zet is je verbinden met deze beelden, en je verbinden met de gevoelens die deze beelden bij je oproepen. Al helemaal “in” je droom gaan zitten dus. Waardoor je ruimte schept en creëert om deze beelden daadwerkelijk in je leven te laten komen.

Zelf heb ik een paar weken geleden weer een mooi VB voor mezelf gemaakt. Was daar een week mee bezig. Een proces waarbij er veel in beweging komt. Wat maakt me werkelijk gelukkig (vanuit het bewustzijn wat ik nu heb)? En hier de kloppende beelden/plaatjes bij vinden. Een week later is het eerste plaatje/beeld al werkelijkheid geworden. Verrassend hoe snel dat soms kan gaan.

Vision Board 3

Hoe werkt dat dan?

Weten hoe het exact werkt is niet echt belangrijk om resultaat te krijgen. Het gaat erom dat je een boodschap naar het universum, maar nog veel meer naar jeZelf (!), uitzendt. Een boodschap hoe jij wenst dat je leven er uit ziet. Je gaat je goed voelen bij die beelden, en je zendt hiermee een trilling uit, een bepaalde frequentie. En dit trekt het gelijke aan. En dat gaat heel praktisch ook direct zo in je omgeving.

Wil je hier meer over weten, dan kun je de films “What the bleep do we know” of “The Secret” eens kijken. Of het boek van Joachim Bauer lezen: “Waarom ik voel wat jij voelt: intuïtieve communicatie en het geheim van de spiegelneuronen”.

Richt je op het resultaat

Zoals Mike Dooley in zijn boek “Infinite Possibillities” schrijft: “Je hoeft je enkel te focussen op het gewenste resultaat, het hóe daar te komen kun je over laten aan het universum.” Daar ben ik het helemaal mee eens. En dat heb ik ook vaker zo ervaren. Het meest treffende voorbeeld geef ik je hieronder.

Gratis vakantie van het universum

Één van mijn concrete ervaringen met hoe dit proces van creëren werkt had ik in het jaar 2000. Ik zat toen na een burn-out thuis. Ik had een beperkte uitkering en weinig inkomen. (Overigens was dit een van de meest leerzame groeiperiodes in m’n leven). Ik was een paar jaar daarvoor gescheiden en leefde alleen met m’n dochter van toen 6 jaar oud. En ik had sinds kort een nieuwe relatie.

We besloten om samen met z’n drieën te gaan kamperen, én ik wilde ook met enkel m’n nieuwe partner “naar het zuiden, naar een warm land”. Ik was er absoluut van overtuigd dat we dit gingen doen. Hoe? Daar was ik niet mee bezig. Het geld had ik er op dat moment niet voor. Ik “wist” alleen maar: wij gaan samen op vakantie! Naar een warm land, en ná de schoolvakanties dus in september. We spraken dit af, en zouden er later op terug komen.

Vision Board 7Twee dagen later sprong ik een gat in de lucht. Ik kreeg een brief van Dutchtone (een aanbieder telefonie, later overgenomen door T-mobile): Ik had een reis gewonnen! Een reis voor twee personen naar de Canarische eilanden, een datum naar keuze in september of oktober. Wauw!

Blijkbaar had ik al veel eerder eens een slagzin ingevuld op internet, en dit was ik al lang weer vergeten. En nu kwam het dus naar me toe. Ik heb intens genoten van die vakantie, en heb veel dankbaarheid gevoeld en geuit. Het was voor mij een absolute bevestiging van hoe het proces van creëren werkt: Weet wat je verlangt, verbind je ermee, en vraag je niet af hoe het gerealiseerd moet worden, maar stel je er voor open. Weet dat het op je pad gaat komen. Het “hoe” houd je je niet mee bezig.

Nog meer concreet maken

Dat was voor mij een heel duidelijk inzicht over hoe het proces van creëren werkt. Vaker heb ik dergelijke ervaringen gehad en ben ik bewust meer ruimte gaan scheppen voor mijn wensen en verlangens. “Waarom zou dit niet kunnen?” Om deze wensen nog meer concreet te maken ben ik vervolgens gestart met het maken van visionboards. Een visionboard maakt het beeld heel concreet. Je kunt het niet meer vaag houden wat je wens of je verlangen is. Het vraagt van jou een eerlijk zijn naar jezelf en het maken van keuzes. Zodra je dit doet kan het je veel brengen.

Zo heb ik eerder beelden van groepen die samenZijn op mijn visionboard geplakt (ja, echt plakken dus, niet virtueel op een computerscherm), beelden van een skivakantie (die vervolgens “eindelijk weer” op mijn pad kwam), beelden van m’n nieuwe auto, beelden van prachtige oorden om te verblijven, enz. Wat ik al zei, het vraagt echt van jou (en van mij) om ongeremd te dromen. Als je dát niet durft of doet leg je namelijk gelijk al een of meer beperkingen op aan jeZelf.

Verlangen versus verwachting

Het vraagt ook van jou dat je met je verlangen kunt ZIJN. Dat is in wezen dus heel tantrisch. Een verlangen is wezenlijk iets anders dan een verwachting. Een verwachting komt wél of níet uit. Vaak is er dan teleurstelling als je verwachting niet uitkomt. Ineen verwachting zit veeel meer verkramping, en weinig loslaten of overlaten aan het universum.

Werkt het áltijd?

Krijg je dan altijd precies dát wat je wenst? Nee. Het is belangrijk dat het gaat in de flow van het universum, en dat het daadwerkelijk ten goede komt aan jouw proces en ontwikkeling. En niet te vergeten: Kun je het ècht ontvangen? Deze laatste is heel belangrijk. Vind jij het jezelf wel waard? Hier ga ik verder op in in deel 2 en 3 van deze blog.

Volgende blog (deel 2) vertel ik je hoe je een voor jou goed werkend visionboard kunt maken zodat je er zelf mee aan de slag kunt. En ik deel met je hoe je de grootste belemmering uit de weg werkt.
Deel 3 leg ik uit hoe je het vervolgens kunt gebruiken om de beelden in realiteit naar je toe te halen.

Heb jij eerder met een visionboard gewerkt? Zo ja, wát is jouw ervaring hiermee? Deel het hieronder. Ook je vragen beantwoord ik graag!

Hans van den Boomen
Essentiecoaching.nl
Twitter: Essentiecoach
Facebook: Essentiecoaching

Deel dit via:

comments title

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *