Oefening: Meditatie in beweging

Om te mediteren hoef je niet stil te zitten op een stoel of matje. Heb je bijvoorbeeld wel eens in stilte en vanuit bewuste aandacht gewandeld? Hierbij een aangename oefening voor tijdens het wandelen.

Haal een paar keer diep adem naar je buik en begin met lopen. Voel je voeten over de aarde rollen. De aarde die jou draagt. En ben je dan vervolgens bewust wáár je aandacht is. Vóór je? (bij alles waar je naar toe wilt, en wat je nog wilt doen, vandaag, morgen, of in je leven). Achter je? (bij gebeurtenissen waar je nog mee zit,
personen die nu even niet bij je zijn, dingen uit je verleden). Of helemaal in het hier en nu? Bij het bewegen en de bewegingen van je lichaam. Alles wat je ervaart. Wat je voelt in, en met, je lichaam. Misschien dat je gelijk je tempo aan wilt passen.

Stel je voor dat je bij iedere inademing heldere, verfrissende energie inademt. Energie die al wervelend je lichaam en ruimte reinigt, “schoonmaakt”. En dat op je uitademing je loslaat uit je lichaam wat jou niet meer steunt. Wat je niet meer nodig hebt. Energie uit het verleden. Of energie van anderen. Deze energie laat je op je uitademing en bij het zetten van je voeten op de grond de aarde in stromen. Doe er geen moeite voor. Zie het beeld en laat het gewoon gebeuren.

Vervolgens houd je je aandacht
bij deze stroom en beweging. Voel je je lichaam al veel meer? Haal ook telkens diep adem, het liefst met je kaak loshangend en open mond. Maak RUIMTE in je lijf. Met iedere in-en uitademing ben je jezelf bewust van de ruimte die je hebt.

En kijk nu eens of je jouw omgeving op dat moment anders waarneemt. Meer in het hier en nu. En geniet er dan van, terwijl je regelmatig de check doet of je nog echt helemaal “door je lichaam ademt”. Doe dit rustig en met aandacht. Het gaat niet over goed of fout. Over slagen of falen. Het gaat om bewustworden en bewust-Zijn.

Geniet er van! Enne…laat je me even weten hoe het ging?

Hans van den Boomen
Essentiecoaching.nl

Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *