Ga voor je verlangen en ervaar wat je wèrkelijk wilt.

Heb jij een verlangen? “Eigenlijk zou ik nog heel graag (eens)….(vul zelf maar in)”. En kom je er nooit aan toe? Hoe zou het zijn om dat verlangen werkelijk te onderzoeken? Oftewel: Het “gewoon gaan doen”? Door hier voor te kiezen en hierin de eerste stappen te zetten, kan er al veel in beweging komen. En heel bijzonder: Het kan zomaar zijn dat je erachter komt dat het niet je werkelijke verlangen is, en dat je wezenlijk iets anders wilt. 

Door het aan te gaan kan het je steeds meer bij jezelf brengen en verhelderen waar het voor jou wezenlijk om gaat in jouw leven. Wat ik hiermee bedoel laat ik graag zien aan de hand van een voorbeeld uit m’n coachingpraktijk. De naam van de klant heb ik veranderd uit privacyoogpunt.

Erik kwam bij mij omdat hij een traject mocht doen vanuit zijn uitkerende instantie. “Eindelijk iemand die eens wat verder kijkt. Niet alleen naar werk, maar ook naar wie ik ben.” Dat was zijn reden om met mij en Essentiecoaching in zee te gaan.

Al snel was me helder dat Erik de verantwoording/oorzaak/schuld telkens buiten hemzelf legde. Hij wilde een paar jaar geleden gaan starten als zelfstandig ondernemer in techniek, maar “dat mocht niet” van UWV. Later had hij een goed plan vond hij, maar toen werd het door de kredietbeoordelaar niet goedgekeurd. Oftewel: Alles en iedereen werkte hem steeds tegen. Althans, vanuit zijn optiek. Hij bleef maar praten over alles wat hij graag eens had willen doen, maar waarom het telkens niet lukte omdat anderen niet meewerkten.

Hiermee confronteerde ik hem. De vraag is dan of hij die dingen wel écht wil? “Ja, maar nu kan dat niet meer.”, enz. Mijn vraag is dan vaak: “Wat zou je nu het ALLERLIEFSTE willen doen, als niemand je tegenwerkt, en alles mogelijk is?” Daar hoefde hij niet lang over te denken: “Een eigen pension in Zuid Frankrijk! Dat is wat ik altijd al gewild heb, maar ja, dan dien ik eerst geld te hebben.”

Al zijn eerdere bedrijfsideeën waren eigenlijk enkel manieren om geld te vergaren om een pension in Zuid Frankrijk te kunnen starten.

Ik stelde hem de vraag: Is het werkelijk nodig om eerst geld te hebben? Waarom niet gelijk gaan voor jouw droom? Een eigen pension in Zuid Frankrijk? Hiervoor liep hij meteen warm. Dat zag hij wel zitten. Maar hoe dan? Ik zei hem dat ik hem kan begeleiden in de te nemen stappen, maar dat ik van hem verlang dat hij uit de slachtofferrol stapt. Dat hij verantwoording gaat nemen voor zijn eigen verlangen, keuzes en gevolgen. Deze deal maakten we.

We startten met een calculatie van aantal benodigde gasten, kosten, opbrengst, enz aan de hand van een sigarendoosberekening. Hiermee wordt alles concreter en gaat het veel meer leven. “Ja, maar hoe kom ik aan dat geld dan?” Mijn antwoord: Vertel aan iedereen dat je dit gaat doen! Laat jezelf zien met je verlangen. Spreek het uit. Wéét dat je dit gaat doen. Maak het echt, en kijk wat er op je pad komt. Geld is namelijk wellicht helemaal niet de issue.

Er kwamen al snel verschillende mooie dingen op zijn pad:
– Op een feestje hoorde hij dat ouders van kennissen een kleine camping hebben in Zuid Frankrijk waar ze vanaf willen. Hij heeft daarna met hen gebeld en veel helder kunnen krijgen over voorwaarden, enz. Hij kon deze tegen zeer gunstige voorwaarden overnemen.
– Hij verkocht regelmatig spullen via Marktplaats. Zo kwam er een koper voor een kast die deze man nodig had voor zijn op te bouwen pension in Noord Frankrijk! Met deze man heeft hij de afspraak gemaakt dat hij daar een weekend mee ging klussen en zodoende onder het klussen veel te weten zou komen over het hoe en wat van het runnen van een pension. Erg leerzaam!
Dit maakte dat hij steeds meer enthousiast werd en zijn plannen ook steeds meer concreet werden.

Op één van de volgende sessies zag ik een sombere Erik. Hij zat een beetje “in de knoop”. Wat bleek: Zijn partner zag het niet (meer) zitten om naar het buitenland te gaan verhuizen. Ze had een klein kind uit een eerder huwelijk en wilde hiermee graag in Nederland blijven.

En nu kwamen we to the point: Wat wil JIJ Erik? Het traject verschoof plots van het realiseren van een pension, naar het bewustworden en helder krijgen van waar hij verantwoording voor wilde nemen. Erik wilde zich graag verschuilen achter: “Nu heb ik iets wat ik dolgraag doe, maar nu mag het weer niet van m’n partner!” Dat is natuurlijk niet zo: Mijn vraag was: Wat kies JIJ? Geef niet de “schuld” aan je partner, of aan omstandigheden, of aan wat dan ook. Welke keuze maak jij nu. En kun je je daarmee verbinden?

Het antwoord op deze vraag had echt wel wat weken nodig. Er werd namelijk een wezenlijk onderliggend patroon in zijn relatie blootgelegd. Er is veel gepraat (en geruzied) in de relatie. Allemaal goed, het bracht veel helderheid. En na een maand wist hij het: “Ik kies voor m’n vrouw en m’n kind, en dat betekent dat ik nú niet ga starten in Frankrijk.”

Deze keuze is uiteraard helemaal legitiem. Het doet er niet toe wát je kiest, maar sta je er achter en neem je er verantwoording voor? Erik liet zijn plan voor een pension in Frankrijk nu met gemoedsrust varen. Hij gaf niet meer de schuld aan een ander of aan omstandigheden, maar hij wist nu dat hij dit zèlf nu zo koos.

Nu maakte hij oprecht zijn keuzes. Saboteerde zichzelf niet langer met “eigenlijk wil ik veel liever….maar dat kan niet.” Hij koos nu bewust voor een loondienstfunctie om hier met zijn gezin in Nederland te kunnen zijn. En binnen no time had hij een functie in loondienst! Een paar maanden later meldde hij me dat ze een huis hadden gekocht wat veel beter paste bij hen als gezin…

Om terug te komen op mijn beginvraag: Dienen al je verlangens gerealiseerd te worden? Dient dat wat je wenst/verlangt ook altijd realiteit te worden? Ik denk het niet. Maar het aangaan en er naar streven brengt je wel steeds meer bij jezelf en verheldert waar het voor jou wezenlijk om gaat in je leven.

Loop jij nog met een idee “wat je graag nog eens zou willen/had willen doen”? Bepaal dan deze week eens wat voor jou de eerste concrete stap kan zijn om het aan te gaan. Vaak is dit ook het communiceren naar de buitenwereld: Dit is wat ik wil doen! En laat je dan niets aanpraten dat het niet zou kunnen.

Zet dan deze week ook gelijk die eerste stappen om het daadwerkelijk in je leven te brengen. Dit brengt energie in beweging, en dat kan tot hele mooie dingen leiden! Geniet er van! En denk je nu: “Ja, dat is allemaal wel mooi beschreven, maar ik zou niet weten hoe.” Spreek dan eens met me af, ik help je met één sessie heel snel tot de essentie te komen van wat jou nu verder helpt. We kunnen ook een korte gratis kennismakingssessie doen. Zodat je snel helder hebt wat ik voor JOU kan betekenen.

Iedere reis begint met de eerste stap….

Hans van den Boomen
Essentiecoaching.nl

Deel dit via:

comments title

  1. Mooi. Voor mijzelf heel helder dat het zo werkt (ben succesvol zelfstandig ondernemer) maar mijn vriend is precies zoals Erik in het begin was: altijd anderen of de omstandigheden de schuld geven. Ik zeg altijd: eerst zijn, dan doen en dan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *