Energie uitwisselen; een meditatie

Onlangs gaf ik een online webinar waarin ik de oefening van “Energie Uitwisselen” besprak. Hierover kreeg ik veel vragen. Reden genoeg dus om deze oefening verder uit te leggen en toe te lichten. Deze oefening heeft niets te maken met “banden/koorden verbreken” of iets dergelijks. Ik werk in deze oefening vanuit wederzijds respect en we forceren niets.

Waarom zou je dit doen?

Soms kan het zijn dat je merkt (of beiden merkt) dat je te veel met de energie van de ander vermengd bent. Oftewel: Je weet niet meer wat nu van jou is en wat van de ander.

Veel mensen herkennen dit wel als ze heel erg meegaan in het verhaal en de overtuigingen van de ander. Eenmaal in rust en bezinning heb je dan soms spijt dat je dat besluit hebt genomen/ dat je niet voor jeZelf gezorgd hebt/ dat je iets hebt gedaan wat eigenlijk helemaal niet bij je past/ enz.

Het kan ook zijn dat je zelf nog heel erg in een confrontatie of gebeurtenis zit met de ander. Ook dus als je fysiek niet bij elkaar aanwezig bent.

Meegaan in de energie van de ander

Dat je in energie vermengd bent met een ander kan op bepaalde momenten heerlijk zijn en ook voedend. Minder is het als het je belemmert en/of verwart in je eigen authentieke keuzes en wijze van leven. Ik geef je enkele voorbeelden.

Voorbeeld 1: Je bent bij een vriend die een idee heeft voor een uitstapje komend weekend. Hij is helemaal enthousiast en je gaat wat twijfelend mee in zijn ideeën. Eenmaal weer thuis in rust op je eigen plek voel je dat het helemaal niet klopt. Je hebt je mee laten nemen in zijn enthousiasme. Maar als je voor jezelf voelt wat je graag doet is dat helemaal niet wat die ander je heeft voorgesteld. Jouw invulling van het weekend ziet er veel anders uit.

Voorbeeld 2: Je bent bij een familielid die je als tamelijk dominant en bepalend ervaart en hebt een gesprek over je werk. Je gaat mee in zijn/haar ideeën over wat je zou moeten veranderen aan je werk. Je hoort het aan en hebt het idee dat het klopt. Ook hier, eenmaal weer thuis in rust en je eigen energie merk je dat het helemaal niet klopt. Het is niet wezenlijk jouw keuze om dingen zo te veranderen.

Voorbeeld 3: Je ervaart een conflict met je leidinggevende op je werk. Omdat je werk je zo dierbaar is kan het zijn dat je niet meer helder durft te communiceren wat nou eigenlijk jouw eigen visie, waarneming en mening is. Je bent conflictmijdend en gaat vanuit die houding helemaal mee in de mening en behoeftes van je leidinggevende. Oftewel: Je bent niet meer zichtbaar en cijfert jezelf helemaal weg.

Hoe kun je bij jeZelf blijven?

Daarvoor is het goed om regelmatig te gronden, energie te verzamelen en je ruimte af te bakenen. Dit zijn relatief eenvoudige oefeningen/meditaties die zelfs heel lekker zijn om te doen. Je komt er mee tot rust en werkelijk tot je-Zelf. En het werkt heel krachtig. Dit zijn dag 16, 17 en 18 uit de Chakrameditaties. Als je dit regelmatig doet en ervaart wordt je al veel meer bewust wanneer iets niet klopt voor jou. En je ervaart meer ruimte voor jóu en je visie.

Vermengd zijn

Maar wat nu als je heel erg in energie vermengd bent met een ander? Denk hierbij bijvoorbeeld aan vader/moeder, familieleden, goede vriend/vriendin, partner/ex-partner, collega, enz. Dan is het goed om hiermee energie uit te wisselen.

Geen afscheid, wél authenticiteit

Energie uitwisselen doe je niet vanuit boosheid of afwijzing. En het hoeft ook helemaal géén afscheid te zijn. Het is wél een gelegenheid voor beiden om veel meer authentiek aanwezig te zijn en te handelen. Helemaal vanuit eigen bewustzijn. Dat is iets wat voor beiden heel aangenaam is.

Vermenging van energie gebeurt vaak onbewust. Het uitwisselen geeft aan beiden weer ruimte. Ruimte voor ieders eigen unieke levenswijze en handelen.

De oefening uitgelegd

 • Ga op een stoel zitten. Stel je voor dat de ander waarmee je wilt uitwisselen tegenover je op een stoel zit. En erken wat je voelt. Wat roept de ander in je op? Dit zegt vaak al veel.
 • Vervolgens geef je de ander een “Hallo”. Oftewel: Je respecteert de ander volledig als hoe hij/zij is.
 • Laat nu eens opkomen wat voor kleur jouw energie is. En doe hetzelfde voor de kleur van de ander. Dit zijn twee verschillende kleuren. Altijd.
 • Zet een magneet boven de ander die alle kleur van de ander terughaalt naar de ander. En laat deze energie terugstromen in de ruimte van de ander. Dit is juist ook zijn/haar energie. Zie de ander ook op een veilige gronding.
 • Zet nu een magneet boven je hoofd die jouw kleur terughaalt naar nu boven je hoofd. Vul de vrijgekomen plekken in je lichaam op met je kleur. Doe dit voor je gehele ruimte (aura).
 • Zie een relatielijn of communicatielijn tussen jullie beiden. Geef deze in het midden een gronding waardoor alles wat niet bij de ander hoeft te zijn gewoon de aarde in kan stromen.
 • Zie nu ieder van jullie lekker in de eigen ruimte zijn. Geaard en authentiek in de eigen kleur.
 • Bedank de ander oprecht voor de uitwisseling en laat het beeld oplossen.
 • Vervolgens laat je de oefening los.

Laat het los

Vaak (bijna altijd) verandert er iets in de relatie met de ander. Wat ik het meeste hoor is dat er veel meer rust, respect en gemak in de relatie of het contact komt. Daar hoef je verder weinig voor te doen.

Geef het de tijd en ben je bewust of je na enige periode deze oefening nog eens wilt doen. Het brengt jullie beiden meer bij jeZelf.

Live oefenen

In de training DiepZielduiken®: Helder BewustZijn” oefenen we met dit thema en ga je het heel bewust ervaren.

Wat is jouw ruimte? Wat pik je onbewust allemaal op? Wanneer geef je je ruimte op? Wat helpt en ondersteunt je om vanuit je centrum te leven?

Ben je een gevolg van verwachtingen uit omgeving of is je omgeving een gevolg van jouw verlangen? Info vind je HIER.

Deel dit via:

comments title

 1. Bij punt 4 staat: ………. die alle kleur van de ander terughaalt naar de ander.
  Dit beeld is mij niet duidelijk. Wat bedoel je hiermee?
  Ik wil deze oefening graag doen en af en toe herhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *