Affirmeren

Creëren door te affirmeren (en wat te doen als het voor jou niet werkt)

Gebruik je affirmaties? Vaak werken ze minder goed, omdat ze tegen je (onbewuste) overtuiging in gaan. Ik geef je in dit artikel een eenvoudige, maar heel effectieve, manier om veel krachtiger te affirmeren, omdat je affirmaties wezenlijk authentiek worden.

Wat is affirmeren

Affirmeren is een manier om je gedachten en je zelfbeeld (en daarmee je uiterlijke realiteit) te beïnvloeden. D.m.v. affirmaties kan je direct je onderbewustzijn beïnvloeden of ‘herprogrammeren’. Gedachten veroorzaken gevoelens. Als je er in slaagt je gedachten te veranderen zullen ook je gevoelens veranderen. Een ontspannen lichaam is hierbij belangrijk. Alles wat je jezelf suggereert als je in diepe ontspanning bent kan voor een lange tijd nawerken.

Tegenwoordige tijd

Affirmaties kies je in de tegenwoordige tijd. “Ik heb een liefdevolle relatie” is beter dan “Ik wil een liefdevolle relatie”, aangezien het universum of ons onderbewuste alles letterlijk neemt en we anders ons hele leven blijven ‘willen’ in plaats van in een liefdevolle relatie te zijn. Als we bewust streven naar verandering, dan stellen we ons zelf vaak steeds hinderende vragen als; werkt het wel, klopt dat wel, gaat dat wel lukken, enz

Dé 5 stappen om effectief te affirmeren

Bijvoorbeeld: Je verlangen is een mooie woning in het centrum van Utrecht. (Zomaar een voorbeeld).

1. Ben specifiek waar dat nodig is

Wat is een mooie woning voor je? Met/zonder tuin? Hoe groot? Ligging?

2. Voel wat het met je doet als je dit zegt

Oftewel voel hoe het voor je is, als je in die woning leeft. Maak het gevoel echt. Helemaal alsof het nú al zo is.

3. Laat los in vertrouwen

De hele dag gaan piekeren hoe die woning dan naar je toe moet komen geeft aan dat je het niet vertrouwt. Je zegt dus continu: ik leef níet in mijn woning in de stad. De auteur Mike Dooley zegt dat heel mooi: Jij geeft aan WAT je verlangt. Laat HOE het naar je toe komt maar aan het universum over.

4. Wees bereid om te ontvangen

Sta open voor wat er op je pad komt. Soms ben je zó gefocust op het eindresultaat (of op andere dagelijkse zaken) dat je niet meer ziet wat er recht voor je voeten gebeurt of naar je toe komt.

5. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een grote creërende energie. Ben dankbaar voor alles wat al in je leven is. In wat voor vorm dan ook. Dankbaarheid maakt dat de energie vrijelijk kan stromen. Dat je klaar bent om te ontvangen.

Affirmeren

Weerstand bij het affirmeren

Als je gaat affirmeren is het heel goed mogelijk dat je onderbewust steeds in de weerstand gaat. Je zegt hardop: “Ik woon in mijn ideale huis in het centrum van Utrecht” en ondertussen gaan je gedachten tekeer: “ja maar ik woon nu nog steeds hier in dit te kleine appartement in dit dorp; ik zou niet weten hoe ik dat ooit moet betalen; was het maar waar; dat gaat niet met m’n familie; ik zeg wel dat het zo is maar het is gewoon nog steeds niet zo!, enz”.

Vervang “ik heb, ik ben, enz.” door ” Ik hou er van”

Mijn tip in dit geval is: Begin iedere affirmatie met “Ik hou er van …”. In dit geval dus: ” Ik hou er van om in een ruime woning met zonnige tuin in het centrum van Utrecht te wonen”. Verbind je met je gevoel als je dit zegt. Je voelt dan gelijk of dat ook echt zo is, of je er écht van houdt. Met andere woorden: je gaat niet in strijd of competitie met “je huidige realiteit”. Dus je zegt de dingen niet meer anders dan zoals ze nu feitelijk zijn in je leven. Wat je doet is ruimte maken voor je verlangens, en deze erkennen. Zonder strijd. Als je er echt naar verlangt zal bij “ik hou er van” geen enkele weerstand/sabotage/andere gedachte opkomen.

Voorbeelden

Wil je geen last meer hebben van die stijve schouder? Zeg dan:

“Ik hou er van om mijn schouder volop en vrijuit te kunnen bewegen” in plaats van: “Ik heb een schouder die volop en vrijuit kan bewegen.”

Wil je niet meer die heftige ruzies met je partner? Zeg dan:

“Ik hou er van als ik met mijn partner in rust en vanuit liefde communiceer.” in plaats van “Ik communiceer met mijn partner vanuit rust en liefde.”

Wil je een baan in de buitenlucht? Zeg dan:

“Ik hou ervan om een baan te hebben en te werken in de buitenlucht” in plaats van “Ik heb een baan en ik werk in de buitenlucht”

Belangrijk is dus om telkens naar het gevoel te gaan. Welke gevoelens roept het bij je op? Ga in het gevoel zitten wat je verlangt. Je komt er op deze manier ook achter of wat je zegt ook wel echt voor jezelf klopt. Houd je er écht van? Of is het meer een “bedacht” verlangen?

In de training Helder BewustZijn (intro DiepZielduiken®) leer je om hierin heel goed af te stemmen. Je gaat dan daadwerkelijk ervaren wat wél of wat níet klopt voor jou. Je gaat direct de signalen van je lichaam ervaren en herkennen.

Daarmee wordt het affirmeren een vanzelfsprekend automatisme voor je. Moeiteloos.

Geen wetmatigheid

Je affirmaties beginnen met “ik hou er van…” kan het veel makkelijker maken om te affirmeren. Heb jij echter volop profijt en plezier van affirmaties die beginnen met de stelligheid dat het al zo is? Gewoon blijven doen dan! Deze tip is vooral voor de mensen die ergens in de weerstand schieten bij de eerste vorm.

Wat zijn jouw ervaringen met affirmeren? Heb jij nog tips die effectief zijn bij het affirmeren? Deel ze hieronder, ik ben benieuwd!

Veel creatieplezier!

Hans van den Boomen

Essentiecoaching.nl

Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *