Voor mij géén vrouwencirkels of vrouwenworkshops!

door Marina Frensel, trainer EssentieCoaching

Geregeld kom ik vrouwen tegen die zeggen: “leuk en goed hoor wat je doet met die vrouwengroepen/workshops, maar dat is niks voor mij!” Prima, helemaal goed. Iedereen mag vinden, voelen, weten en doen wat voor hem of haar klopt. Toch zette het mij aan het denken, waarom vinden sommige vrouwen dit maar niks? En was ik zelf niet ook zo?

We zijn gelijk

Jarenlang moest ik ook echt niks hebben van vrouwengroepen, vrouwenthema’s of iets wat ook maar een beetje gelinkt was aan specifiek vrouwen. We zijn toch niet beter dan mannen en zeker ook niet slechter. We zijn gelijk , dus hoeft daar ook niet extra aandacht naar toe, vond ik. Bovendien zijn vrouwen bij elkaar net een kippenhok vol met kattenkoppen.

Waarom nu dan wel die aandacht? Hiervoor ga ik even terug in de tijd.

Teken van zwakte

Ik ben opgegroeid in een geëmancipeerd gezin. Mijn moeder werkte, las de Opzij en had onafhankelijkheid van vrouwen hoog in het vaandel. Het beste uit jezelf halen qua opleiding en werk was voor mijn beide ouders belangrijk. In mijn vriendenkring waren we allemaal gelijk aan elkaar.

Ik vond dan ook dat hele vrouwenemancipatie-gedoe maar een strijd die al gestreden was, die niet meer bestond. Vrouwen zijn gelijk aan mannen punt. Van daaruit vond ik het onzin en stigmatiserend om met alleen vrouwen en vrouwenzaken bezig te zijn.

En eerlijk is eerlijk, ik ben er achter dat ik het onbewust ook een teken van zwakte en een beetje dommig vond om daar mee bezig te zijn. Ik was toch wel veel meer, veel verder dan dat…

Oei….stiekem wel heel veel oordeel en onderwaardering op vrouwen en vrouw zijn en stiekem heel wat overwaardering van de mannelijke energie!

Oordelen van vrouwen

Maar wat werd ik boos toen ik allerlei oordelen naar me toe kreeg toen ik zelf moeder werd en na een paar jaar, tijdelijk en wegens omstandigheden, stopte met werken. Oordelen van met name vrouwen! Die emancipatie had ons helemaal niet vrij gemaakt, het was nog net zo onvrij.

Waarom mocht ik niet kiezen wat voor mij klopte? Omdat ik daarmee ons vrouwen zogenaamd degradeerde. Omdat zorgen voor je kinderen zogenaamd minder is dan werken en je hoofd gebruiken. En omdat het voor sommigen een confrontatie was met hun eigen gevoel, ze zelf voelden dat ze dit misschien ook wel wilden, maar er niet meer voor durfden te kiezen.

Alom afwijzing, concurrentie en overwaardering van de mannelijke energie. Langzaamaan werd ik me hier steeds bewuster van, maar zag mijn eigen aandeel hierin en hoe het precies werkte nog niet.

Beide energiestromen vrij maken

Het energiewerk heeft mij veel inzicht gegeven in de mannelijke en vrouwelijke energiestroom. Iedereen, ongeacht man of vrouw heeft beide energiestromen in zich. Door deze energiestromen vrij te maken van aangeleerde overtuigingen en verwachtingen van omgeving worden ze helderder en krachtiger.

Van daaruit kan je veel bewuster kiezen om een bepaalde stroom meer of minder in te zetten. Wat heel handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je  ‘s-avonds in het donker buiten loopt en je je meer je mannelijke stroom aan kan zetten met de kwaliteiten van stevigheid, daadkracht en een ‘mij-maak-je-niks-attitude’. Andere momenten kan juist je vrouwelijke energie met kwaliteiten als creatief, creërend, ontvankelijk, verbindend, etc. je meer brengen. Vaak doen we dit onbewust al, maar bewustzijn geeft je ruimte, regelmogelijkheid en kracht.

Bewust-Zijn als vrouw

Voor mezelf betekende dit dat ik er achter kwam hoeveel oordeel ik had op vrouwen en vrouw-zijn. Dat ik veel meer waardering had voor mijn ratio, analytische vermogen en daadkracht en veel minder voor mijn sensitieve en intuïtieve kwaliteiten. Hoeveel ruimte ik hierdoor had opgegeven.

Door het steeds weer gronden/aarden kwam ik steeds meer in mijn bekken en bewust en onbewust maakte ik steeds meer en dieper contact met dat wat in mijn buik zat en leefde. Het kwam steeds meer aan de oppervlakte en het werd me steeds duidelijker hoe ik hier steeds omheen heb gedanst.

Ik dacht geëmancipeerd en vrij te zijn, maar was dat allerminst. Juist door verbinding te maken met mijn baarmoeder, eierstokken, bekkenbodem en alles wat daarin opgeslagen lag aan te kijken en los te laten kwam er ruimte, kwam er bewustzijn in en over mijn vrouw-zijn en daarmee ook een diepe waardering voor mezelf als vrouw. Een bewustzijn en weten van mij als individuele vrouw maar ook het collectieve weten en bewustzijn van alle vrouwen!

Diepe vrouwelijke kracht

Dit bewustzijn en deze waardering brengen mij vrijheid en verbinding met mijn diepe vrouwelijke kracht en wijsheid. Wat weer meer waardering en verdieping brengt. Waardoor ik veel meer met beide energiestromen in balans ben en ècht mezelf kan zijn, diep van binnenuit.

Deze verbinding, balans en waardering  brengt ook veel heling in het onderlinge man en vrouw zijn. Hiermee geef ik ruimte aan mannen om in hun man-Zijn te stappen en van daaruit binnen hen zelf de twee energiestromen te helen, omarmen en in balans te brengen. Dan zijn we werkelijk, diep van binnen gelijkwaardig en complementair. Dan zijn we echt geëmancipeerd.

Delen en verbinding

Juist in je buik zetelt je werkelijke kracht. Lang wist ik niet hoe ik daar ècht mee in contact kon komen, waar dan? Hoe dan? Waarom dan? Inmiddels weet ik het. Dat gun ik jou ook!

Daarnaast hebben vrouwen van nature behoefte aan delen en verbinding. Vroeger waren vrouwen veel meer samen, deelden, ondersteunden en zorgden voor elkaar. Tegenwoordig is die binding er veel minder, door de individualisering en overwaardering van mannelijke energie zijn we eerder elkaars concurrenten geworden.

Maar hoe fijn en hoe krachtig om die verbinding weer op te zoeken en samen dat bewustzijn over ons vrouw-zijn te ontwikkelen! Daarom geef ik nu vol overgave en passie workshops Vrouw-Zijn en Vrouw in de overgang.

Voel maar of er iets in jou mee resoneert, of het voor jou klopt en je hier ook iets mee wil. Wat het voor jou ook is, alles is goed!

Marina Frensel
Trainer EssentieCoaching

Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 20 minuten Kennismakings-sessie

Nu direct afspreken